Screenshot-2

Η σύνδεση στο ασύρματο δίκτυό σας είναι πολύ εύκολη και το περισσότερο διάστημα η σύνδεση κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά για το υπόλοιπο του χρόνου, είναι αργή σαν χελώνα. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε την ταχύτητα της WiFi σύνδεσής σας, ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους είναι να αλλάξετε το προεπιλεγμένο κανάλι WiFi σε ένα που να έχει μικρότερη συμφόρηση.

info: Τα WiFi κανάλια, είναι βασικά ένα φάσμα συχνοτήτων στον χώρο όπου το σήμα WiFi μπορεί να μεταδώσει. Διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων (2,4 GHz, 3,6 GHz, 4,9 GHz, 5 GHz και 5,9 GHz) έρχονται με την κάθε σειρά των καναλιών. Οι περισσότεροι δρομολογητές 9routers) χρησιμοποιούν τη ζώνη 2,4 GHz και υπάρχουν συνολικά 14 κανάλια για αυτή την μπάντα, αν και μόνο 13 (ή λιγότερα) χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα είναι πως τα περισσότερα routers έχουν προ-ρυθμιστεί να χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι. Σε ένα μέρος όπου υπάρχουν πολλοί δρομολογητές, σε αυτό το συγκεκριμένο κανάλι θα γίνει συμφόρηση και άλλα δίκτυα WiFi θα παρεμβαίνουν στο σήμα του WiFi σας, με αποτέλεσμα να πηγαίνει αργά η σύνδεσή σας.

Όχι, δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε τέτοιες λύσεις:

Screenshotfunny-WiFi-haircut-follow1

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και μπορείτε εύκολα ν’ αλλάξετε κανάλι στο router σας, όποιο λειτουργικό σύστημα και αν έχετε. Λέμε κάποιους τρόπους για το καθένα και στο τέλος το πώς μπορείτε να κάνετε την αλλαγή καναλιού στο router σας:

-Σε Linux:

Υπάρχουν τόσα διαθέσιμα εργαλεία που δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις. Ίσως την μεγαλύτερη ευκολία όλων να την έχει το Wifi Radar. Έχει ένα απλό interface που σαρώνει όλα τα δίκτυα WiFi και εμφανίζει τις πληροφορίες τους, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών WiFi και το φάσμα τους, στην οθόνη:

Screenshot-2

Θα το βρείτε στους διαχειριστές πακέτων (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ) όλων των διανομών, αρκεί να το αναζητήσετε (wifi-radar) και να το επιλέξετε για εγκατάσταση. Εναλλακτικά μπορείτε, για συντομία και μέσω του τερματικού/κονσόλας σας. Για παράδειγμα, σε Debian, Mint, Ubuntu και τις παράγωγες διανομές τους, αρκεί να δώσετε:

1
sudo apt-get install wifi-radar

Στη συνέχεια, το καλείτε από μενού σας ή το dash σε Ubuntu-Unity, είτε το εκκινείτε με την εντολή:

1
wifi-radar

Εναλλακτικά, για όσους προτιμούν χρήση της γραμμής εντολών, για να μάθετε ποια κανάλια είναι φραγμένα μπορείτε να τα δείτε με την ακόλουθη εντολή στο τερματικό/κονσόλα σας:

1
sudo iwlist wlan0 scan | grep Frequency | sort | uniq -c | sort -n

Αυτό θα σας δείξει πόσα δίκτυα είναι σε κάθε κανάλι.

Screenshot-1
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή για να μάθετε ποια κανάλια υποστηρίζει το WiFi adaptor σας:

1
iwlist wlan0 channel

-Σε Windows:

Και εδώ πολλές οι λύσεις, μια καλή και εύκολη είναι το Wi-Fi Inspector, τ’ οποίο θα σαρώσει όλα τα δίκτυα WiFi στην περιοχή και θα σας δείξει όλες τις πληροφορίες στην οθόνη σας:

Wi-Fi Inspector
Αφού το εγκαταστήσετε και το τρέξετε, κάντε κλικ στο κουμπάκι:

Networks [Δίκτυα]

και ταξινομήσετε τα αποτελέσματα από το κουμπί:

Channel

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε όλα τα κανάλια που χρησιμοποιούνται από τα διάφορα δίκτυα και το ποιο κανάλι είναι το λιγότερο που είναι φορτωμένο.

 

-Σε OSX:

Το OSX, έρχεται με προεγκατεστημένο ένα χρήσιμο εργαλείο που σας επιτρέπει να μάθετε ποιο κανάλι είναι με την λιγότερη συμφόρηση και πιο βέλτιστο για το router σας. Ωστόσο, το εργαλείο αυτό είναι κρυμμένο και δεν είναι εύκολα προσβάσιμο:

1. Πατήστε το πλήκτρο Alt και κάντε κλικ στο εικονίδιο Wi-Fi στο panel σας. Στην αναπτυσσόμενη λίστα, θα πρέπει να δείτε μια επιλογή:

Open Wireless Diagnostic

Screenshot
2. Στο παράθυρο του Wireless Diagnostic που θ’ ανοίξει, μετακινήστε τον κέρσορα στην menu bar και επιλέξτε:

Windows > Utilities

Μεταβείτε στην καρτέλα: Wifi Scan και κάντε κλικ στο κουμπάκι:

Scan Now [σάρωση]

Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, θα είστε σε θέση να δείτε ποια είναι τα καλύτερα κανάλια για το router σας και το δίκτυο WiFi.

Αλλάξτε το Wifi Channel στο router σας:

Καθώς υπάρχουν χιλιάδες routers, είναι αδύνατον ο οποιοσδήποτε να δώσει οδηγίες για το καθένα, ωστόσο λίγο-πολύ αυτές οι επιλογές είναι παρόμοιες σε όλα τα routers, για να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις του καναλιού:

Συνδεθείτε με το δίκτυο WiFi σας και μπείτε στις επιλογές του rοuter σας. Συνήθως βρίσκεται στην διεύθυνση:

192.168.1.1

ή:

192.168.1.0

την οποία αρκεί να βάλετε στην γραμμή διευθύνσεων (url-bar) του browser σας και να πατήσετε Enter.
Θα πρέπει να σας εμφανίσει την admin page στου router σας, όπου θα κάνετε login, με τα στοιχεία σας:router admin page

Από εκεί, μεταβαίνοντας στην ανάλογη καρτέλα με τις επιλογές, θα είστε σε θέση να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις του Wi-Fi σας, καθώς και να αλλάξετε το κανάλι για το ασύρματο δίκτυό σας. Συνήθως γίνεται μ’ ελάχιστα κλικ και στη συνέχεια αποθήκευση των ρυθμίσεων.

Αυτό ήταν, κανονικά η σύνδεσή σας, δεν θα έχει τα συνήθη κολλήματα και φυσικά με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να πάσα στιγμή να επιλέξετε άλλο κανάλι, είτε να επανέλθετε στο default (συνήθως υπάρχει αυτή η επιλογή και στην σελίδα διαχείρισης του router σας).

Από osarena.net